Climapac

Filter op Merk

Climapac bv

warmtepomp in Varkenskwekerij

DUURZAME VARKENSKWEKERIJ KIEST VOOR POKER WARMTEPOMP .

DE TIJD DAT DE BURGER LETTERLIJK EN FIGUURLIJK ZIJN NEUS OPHAALDE VOOR EEN VARKENSBOER, IS DEFINITIEF VERLEDEN TIJD. WIE DE MOEITE NEEMT OM EEN VARKENSBOERDERIJ TE BEZOEKEN, ZAL VERBAASD STAAN VAN DE NIEUWE TECHNOLOGIEËN DIE ER WORDEN GEBRUIKT. COOL & COMFORT HAD HET GELUK OM TE WORDEN UITGENODIGD DOOR KRIS VANOVERBEKE, EIGENAAR VAN EEN VARKENSKWEKERIJ IN ZARREN BIJ KORTEMARK. ZIJN KRUISHOEVE HEEFT NIETS MEER VAN DOEN MET HET STEREOTYPE BEELD VAN EEN BOERDERIJ MET CENTRAAL EEN MESTHOOP EN DAARROND STALLEN EN BEESTEN. NEE, HIJ IS EIGENAAR VAN EEN DUURZAME KMO DIE MILIEUBEWUST EN EFFICIËNT OMSPRINGT MET DE NATUURLIJKE ENERGIEBRONNEN.

Warmtepomp varkenskweker

Varkens moeten goed worden verzorgd als je er iets aan wil verdienen”, vertelt Kris Vanoverbeke.

“Dit betekent niet alleen een goede voeding en voldoende bewegingsruimte,maar ook een ideale temperatuur.

Als de varkens het lekker warm hebben, dan zijn ze speelser en trekken ze makkelijker naar de voederbak dan als ze het te koud hebben. Mijn varkenskwekerij is een gesloten bedrijf, dat betekent dat we zelf kweken.

Dit komt de veiligheid ten goede want de kans dat ziektes uit een andere varkenskwekerij mijn boerderij bereiken, is klein. Doorgaans zitten er in de stallen ongeveer 450 zeugen, 2.000 biggen (7 tot 20 kg) en 1.000 vleesvarkens (20 tot 115 kg). Dit vraagt een belangrijk verwarmingsvermogen.”

Net zoals de meeste collega’s heeft Kris Vanoverbeke optimaal gebruik gemaakt van de subsidiemaatregelen om zijn daken vol te leggen met fotovoltaïsche zonnepanelen,samen goed voor 210 kW. Als professionele gebruiker kan hij zijn teller bij overproductie– in tegenstelling tot een particulier – niet laten terugdraaien. Hij krijgt enkel een vergoeding voor zijn elektriciteitsproductie, maar deze vergoeding is slechts een fractie van wat hij zelf moet betalen voor zijn stroom. Dus doet hij er best aan om zelf zoveel mogelijk stroom te verbruiken.

De keuze om de stallen te verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming, zonder gebruik van fossiele brandstoffen

en uitsluitend met zelf geproduceerde elektriciteit, was de perfecte oplossing. Bovendien wordt hierdoor ook een positieve bijdrage geleverd tot het duurzame imago van de varkenskwekerij. In samenspraak met installatiebedrijf Ensoltec uit Aalter werd geopteerd voor Poker lucht/water-warmtepompen van Rhoss; in België en het Groothertogdom Luxemburg exclusief verdeeld door Climapac uit Eke.

“De lucht/water-warmtepomp Poker van Rhoss is het toestel waarop de markt lang heeft zitten wachten”, vertelt Geert Gallet, zaakvoerder van Climapac. “Zes eigenschappen maken het verschil: modulair, stil, flexibel, efficiënt, bedrijfszeker en competitief.

Dit maakt deze warmtepompen geschikt voor verschillende toepassingen, zoals renovatie en LT-toepassingen voor aansluiting van vloerverwarming en ventiloconvectoren.

Je kan er ook zonder problemen sanitair warm water tot 70°C mee produceren,maar hier was dat niet nodig want in vergelijking tot bijvoorbeeld een melkveebedrijf waar voortdurend leidingen moeten worden gespoeld, valt het warmwaterverbruik op een varkenskwekerij laag uit.

“Met Poker bekom je een modulaire oplossing waarbij één tot vier toestellen aan elkaar worden geschakeld met een minimale tussenafstand. Hierdoor kan het verwarmingsvermogen perfect worden afgesteld op de reële behoefte. Hier hebben we berekend dat twee Poker lucht-water warmtepompen met een verwarmingsvermogen per module van 25 kW bij een buitentemperatuur van -5°C en 45°C uitgaande water volstaat. Voor een leek lijkt het alsof er hier maar één toestel staat, zo naadloos worden de Poker warmtepompen aan elkaar gekoppeld.

Bij Climapac kan je ook alle componenten verkrijgen waarmee de toestellen worden gekoppeld: flexibele aansluitleidingen,eindplaten, Verbindingsplaten en leidingset voor rechtse aansluiting.”

Na koppeling wordt een volledig redundant systeem bekomen. Dit betekent dat de twee modules onafhankelijk blijven en op een synergetische manier worden aangestuurd met een intelligente SIM Logic (Shared Information Management). Dit verhoogt de betrouwbaarheid want indien een module in storing gaat, neemt de andere module de volledige verwarmingsvraag/koelvraag over.

Qua techniek springen bij de Poker lucht/water-warmtepompen de tandem hermetische scroll compressoren per koelcircuit in het oog. Deze compressoren zijn voorzien van gasinjectie, inwendige thermische beveiliging en carter verwarming en gebruiken koelmiddel  R410A. Bij de luchtwarmtewisselaar zijn de koperrangen met aluminium vinnen inwendig gegroefd voor een nog betere warmtewisseling en is er een beschermrooster geplaatst. De inox platenwarmtewisselaar is vorstbeschermd met een verwarmingslint en polyurethaan thermische isolatie met gesloten celstructuur. Een verschildrukpressostaat over de verdamper beveiligt het toestel tegen een te laag waterdebiet.

De helicoïdale ventilatormotor met inwendige thermische motorbeveiliging en een beschermraster is van het type EC met permanente magneet en elektronische aansturing. De EC-ventilatoren zorgen voor een hoog rendement en een superstille werking. Het koelcircuit is voorzien van economiser, fi lterdroger, vulaansluiting, hoge druk beveiliging met manuele herwapening, lage druk beveiliging met automatische herwapening, kijkglas op de vloeistofl ijn, overdrukveiligheidsventiel,thermostatisch expansieventiel en hoge en lage druk manometers.

Poker is een bijzonder competitief toestel”,besluit Geert Gallet. “Hiervoor zorgen een uitstekend rendement met COP & 3,2 volgens Eurovent, een hoge bedrijfszekerheid, een korte levertermijn en een zeer groot werkingsgebied. Dankzij de drie uitvoeringen – primaire pomp (P1), geïntegreerd driewegventiel SWW (P1 V3V), ingebouwde desuperheater (P1 DS) is er altijd een optimale oplossing beschikbaar. Bovendien zorgt een variabel setpoint voor een optimale werking in deellast tussen 35°C en 45°C in verwarmingsmodus, en tussen 7°C en 14°C in koelmodus. Het setpoint wordt bepaald door de warmtebehoefte/koellast of door de buitentemperatuur.”

"Rudy Gunst (Cool & Comfort)"