Climapac

Filter op Merk

Climapac bv

Ventiloconvector en energieprestatieregelgeving

Wat wordt verstaan onder ‘ventiloconvector of fancoilunit’ in de energieprestatieregelgeving?

In de energieprestatieregelgeving wordt met de term ‘ventiloconvector voor ruimteverwarming’ een warmteafgiftetoestel bedoeld, dat uitgerust is met een ventilator en een warmtewisselaar. De ventilator dient voor de ondersteuning van de convectie in/over de warmtewisselaar. De warmteafgifte gebeurt dus door lucht d.m.v. een ventilator geforceerd te laten circuleren in/over een warmtewisselaar en vervolgens die lucht in de te verwarmen ruimte te blazen. De ventiloconvector heeft, door de toepassing van ondersteunde convectie, een hogere warmteafgifte dan een convector zonder ventilator.

De warmte in de warmtewisselaar wordt niet opgewekt in de ventiloconvector zelf, maar door een afzonderlijk warmteopwekkingstoestel (vb warmtepomp) of een combinatie van warmteopwekkers.

De ventiloconvectoren voor ruimteverwarming kunnen eventueel in combinatie met andere warmteafgiftetoestellen voorkomen, zoals radiatoren of vloerverwarming.
Het is mogelijk dat de ventiloconvectoren zelf, behalve voor luchtverwarming of luchtkoeling, ook instaan voor de hygiënische ventilatie. Dat is het geval als buitenlucht rechtstreeks wordt toegevoerd via de ventiloconvector en/of als lucht via de ventiloconvector wordt afgevoerd naar buiten.
Volgende apparaten worden niet als ventiloconvector beschouwd: elektrische convectoren met ventilator, plafondventilator, destratificator, warmtepomp binnenunit, ventilatoren voor centrale recirculatie.

zie ook:

Hoe werkt de ventiloconvector?

Wat kost een ventiloconvector?

Welke modellen bestaan er?