Climapac

Filter op Merk

Climapac bv

Computerruimte-koeling

CLIMAPAC uw partner als het gaat over koeling van uw computerruimte.

Het koelen van een computerruimte, hoe klein ook, is een totaal ander gebeuren dan comfortkoeling.

 

In comfortkoeling hebben we belasting van 60 tot 120 Watt/m²; in computerruimtes is er een warmteontwikkeling van 900 tot 1.500 Watt/m². Niet te verwonderen dat velen teleurgesteld zijn na de aanschaf van een goedkoop "splitje". En dit is lang niet het enige verschil.

 

Naarmate de computerruimte groter wordt, wordt ze ook meer en meer het hart van uw bedrijf, of moeten we zeggen de achillespees. Een hoge bedrijfszekerheid van uw computerruimtekoeling is dan ook primair. Het inbouwen van een redundantie een must.

 

Relatieve vochtigheid is minstens even belangrijk, te lage relatieve vochtigheid geeft aanleiding tot statische elektriciteit. Het gevolg van statische elektriciteit is net als een bliksemschicht maar dan op veel kleinere schaal, doch het gevolg is onherstelbare schade op componenten.

 

Bij comfortkoeling wordt de koude lucht dikwijls bovenaan ingeblazen. Koude lucht zakt vanzelf daar deze een groter gewicht heeft dan warme lucht. In computerruimtes echter zijn de luchtverplaatsingen danig hoog, en de warmeluchtstromen danig krachtig dat de koude lucht nooit komt waar hij zou moeten komen, met name aan de voorzijde van de serverrack. Het koelen van een computerruimte vergt dan ook een totaal andere aanpak om de lucht daar te krijgen waar nodig, en in voldoende hoeveelheden.

 

Even belangrijk is het energieverbruik. Een computerruimte staat immers nooit stil. 8760 uur per jaar dient hier gekoeld te worden. (comfort koeling is slechts voor een paar 100 uur/jaar ontworpen)

 

Voor computerruimtes met koelvermogens van 50 kW en meer betaal je al vrij vlug 20.000 €/jaar aan energie voor het koelen van deze ruimte. Graag zitten we met u aan tafel om te bepalen hoe we dit energieverbruik drastisch kunnen beperken, en minstens even efficiënt kunnen gaan koelen.

 

FAQ COMPUTERRUIMTE KOELEN

 

Wat betekent SHF=1 ?

 

SHF staat voor Sensible Heat Factor. Wanneer we gaan koelen kunnen we de koude-energie opsplitsen in 2 componenten. Voelbaar vermogen en Latent vermogen.

 

Voelbaar vermogen staat voor wat u ziet op een thermometer. Een temperatuursdaling van 25 naar 20°C bijvoorbeeld.

 

Latent vermogen staat voor ontvochtiging. Lucht van 25°C met hoge relatieve vochtigheid voelt zeer onaangenaam. Lucht bij dezelfde temperatuur van 25°C maar met een zeer laag vochtgehalte voelt veel aangenamer. Het verschil is de latente energieinhoud. Comfort airconditioning besteedt zowat 35% van zijn energie aan ontvochtiging. Computers produceren geen vocht, het gebruik van dergelijke toestellen leidt dan ook naar een zeer lage relatieve vochtigheid binnen een computerruimte, met alle risico's van dien.

 

De koeling van een computerruimte verloopt optimaal als het koelvermogen 100% nuttig vermogen is. Dus geen ontvochtiging zolang de RV niet boven de 60% gaat. We spreken dan ook van een SHF = 1